Kontorelev-offentlig-administration_still_4.jpg
Bliv kontorelev med speciale i:

Offentlig administration

Vil du være med til at gøre politiske beslutninger til virkelighed og løse rigtige problemer for rigtige mennesker? Når du specialiserer dig i offentlig administration, kommer du ind i det maskinrum, der sikrer, at vi har et velfærdssamfund i verdensklasse. Du får en bred vifte af opgaver og får rig mulighed for at udvide dine ansvarsområder i løbet af din elevtid.

Tæt på borgere og beslutninger

Som kontorelev med speciale i offentlig administration spænder dine opgaver bredt – ligesom dine muligheder for at være elev på netop dén offentlige arbejdsplads, der tiltaler dig allermest, fx i en styrelse, en kommune, på et rådhus, et hospital eller et museum. Fælles for alle arbejdspladser og opgaver er, at du kommer helt tæt på borgere i vores samfund. Og de beslutninger, der former det. Du får ansvar fra første dag, og din sans for struktur og overblik gør dig til en værdsat kollega. Du bliver sådan én, der kan svare på mange spørgsmål og får tingene til at glide.

OmKOF Hjemmeside _ karriereveje.png
Hvad kan jeg blive?

Én uddannelse – uendelige muligheder

Specialet offentlig administration klæder dig på til at løse opgaver inden for natur og miljø, tryghed og sundhed, økonomi og IT eller personale og udvikling på det statslige, regionale eller kommunale område – i hele Danmark. Uddannelsen åbner for en masse spændende og forskellige karriereveje, hvor du løser rigtige menneskers rigtige problemer. Her kan du møde en række personer, som har startet deres karrierevej i de offentlige institutioner med specialet i offentlig administration.

”Det er rigtige menneskers rigtige problemer, man løser. Det er mega tilfredsstillende.”
Martin, 21 årKontorelev med speciale i offentlig administration
På to-do-listen

Arbejds­opgaver

Specialet i offentlig administration kan byde på mange forskellige opgavetyper – så i sidste ende afhænger det af den offentlige arbejdsplads, du er hos. Det kan være alt fra at hjælpe borgere med at få et nyt pas til at sidde med lønudbetaling på et rådhus eller at administrere kursustilmeldinger i et ministerium. Din to-do-liste kan bl.a. indeholde opgaver inden for afvikling af arrangementer og planlægning af rejser. Du vil ofte have en række kommunikationsopgaver, være i dialog med samarbejdspartnere og stå for indkøb. Kort sagt: Dine arbejdsdage bliver dynamiske og vil sjældent ligne hinanden.

 • Løbende vejledning

  Som kontorelev på en arbejdsplads får du en vejleder, som har ansvaret for din oplæring, som du altid kan sparre med om dine arbejdsområder, og som er med til at sikre, at du prøver kræfter med de opgaver, du lærer allermest af – og synes er sjovest.

 • Løn under uddannelse

  Du får elevløn fra den dag, din uddannelses­aftale træder i kraft (den aftale, du laver med stedet, hvor du skal være elev) – både når du er på arbejdspladsen, og når du er på skoleophold under hovedforløbet.

 • Mulighed for fastansættelse

  Med speciale i offentlig administration bliver du ekspert i de interne arbejdsgange og opgaver på en offentlig arbejdsplads. Det giver dig gode muligheder for fastansættelse efterfølgende.

 • Ansvar og selvstændighed

  Som kontorelev bliver du kastet ud i opgaverne på din arbejdsplads fra dag ét. Du kommer til at arbejde selvstændigt – og ønsker du ansvar, får du ansvar.

 • Fleksibilitet og indflydelse

  Du er med til at forme din uddannelse. Dit skoleophold består bl.a. af flere ugers valgfrie specialefag – og på arbejdspladsen kan du løbende justere dine opgaver i samarbejde med din vejleder.

 • Solide kompetencer

  Du får solide kompetencer og hands on-erfaring, du kan tage med dig i din professionelle karriere – uanset om du bliver på den samme arbejdsplads eller skifter til en ny.

”Når du kommer ud arbejdspladsen, er du en del af virksomheden fra dag ét. Jeg har mine egne opgaver, som JEG har ansvaret for.”
Kirstine, 18 årKontorelev med speciale i offentlig administration
Bliv-Kontorelev_still_8.jpg
Find din vej

Uddannelses­niveau?

Dit forløb på kontoruddannelsen – og din vej dertil – afhænger bl.a. af, om du er i gang med folkeskolen eller gymnasiet. Vælg ”gymnasiet”, hvis du kommer fra enten STX, HHX, HTX eller HF. Vælg ”folkeskolen” i alle andre tilfælde – også hvis du allerede er i gang med uddannelsens EUX-forløb.

FAQ

Er der noget, du er i tvivl om? Tjek vores liste over ofte stillede spørgsmål.

 • Kontoruddannelsen har seks specialer: administration, offentlig administration, spedition og shipping, økonomi, revision og advokatsekretær.

  Inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for at vælge, hvad netop du har lyst til at specialisere dig i. Det, du vælger, kommer du til at specialisere dig i gennem to år som elev på en arbejdsplads (hovedforløbet).

 • Som udlært kontorassistent med speciale i offentlig administration kan du få arbejde i stort hele det offentlige Danmark. Kontorelever har ofte gode muligheder for fastansættelse på den arbejdsplads, de har været elev i, men du har også gode muligheder for at bringe dine kompetencer i spil på en ny arbejdsplads, fx i en styrelse, en kommune, på et rådhus, et hospital eller et museum. En af de mange stillingsbetegnelser, du kan få, når du er udlært, er sagsbehandler. Du kan læse mere om netop denne stilling her.

 • Som kontorelev får du allerede løn under din uddannelse, både i læreplads- og skoleperioderne. Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgiverorganisationen og den faglige organisation på området, og du får løn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft. Din elevløn afhænger af, om du er fyldt 25 år. Er du under 25 år, er din startløn som som regel ca. dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år, og din elevløn stiger typisk, mens du er under uddannelse. Er du fyldt 25 år, er du voksenelev, og din startløn som elev er som regel højere. Den vil typisk ligge på niveau med den minimumsløn, som er aftalt for voksne på området (Kilde: ug.dk) Din løn som udlært kontorassistent afhænger bl.a. af den stilling, du får, og hvilke ansvarsområder du bliver tildelt. Din løn vil også ændre sig med tiden, efterhånden som du får erfaring og nye ansvarsområder. Du kan læse mere om lønniveauer for forskellige stillinger, og hvilke forhold der bestemmer dem, ved at klikke rundt på vores side om jobeksempler. Listen er langtfra udtømmende, men giver en idé om nogle af dine muligheder som udlært.

 • Ja, flere skoler udbyder et online grundforløb. Uddannelsens niveau vil være det samme online, som hvis du tager uddannelsen fysisk på skolen, og du skal nå de samme uddannelsesmål og bestå de samme eksamener. Du kan imidlertid ikke gennemføre hovedforløbet online – her tilknyttes du en arbejdsplads og vil ofte arbejde fysisk på arbejdspladsen.

 • Vi troede aldrig, du ville spørge: Din vej til kontoruddannelsen afhænger bl.a. af din alder, og om du kommer fra folkeskolen eller gymnasiet. Klik her for at blive klogere og finde netop din vej.

 • En elevplads er en plads hos en virksomhed eller offentlig instans, som du laver en såkaldt uddannelsesaftale med. Det vil sige, at begge parter – både du og arbejdsgiver – underskriver en kontrakt, og arbejdsgiveren forpligter sig til at tage dig i lære i henhold til reglerne for kontoruddannelsen.

  Det er som elev på denne arbejdsplads, at du tager dit 2-årige hovedforløb og bliver lært op inden for dit valgte speciale.

  Se, hvilke virksomheder der søger kontorelever netop nu, her.

 • Kontoruddannelsen udbyder i alt seks specialer. Udover offentlig administration kan du også specialisere dig i administration, spedition og shipping, økonomi, revision og advokatsekretær.

 • Vil du vide mere om kontoruddannelsens forløb, adgangskrav og muligheder, så tjek vores side for de mest stillede spørgsmål til her.